Natten till idag presenterade Tesla Model Y. I kort är denna variant ett lite mer tillpiffat och luftigt alternativ till 3:an. Numera är det dessutom upp till sju säten som gäller och bilen släpps i sammanlagt fyra versioner.

Instegsvarianten Standard Range är den billigaste i gänget och kommer gå loss från 621.000 kronor. Dock startar inte tillverkningen av budgetmodellen förrän 2022, ett förfarande som är rätt vanligt för Tesla. I övrigt presenterades även Long Range, Dual Motor AWD och Performance, som samtliga ska släppas under hösten 2020.

tesla-model-y-på-motorväg
På utsidan ser Model Y inte mycket större ut än Model 3

Long Range-varianten har föga förvånande längst räckvidd och kan skumpa fram 48 mil utan att behöva hälsa på en laddstolpe. Dual Motor AWD bjuder i sin tur på fyrhjulsdrift och är lite mer av ett prestandamonster, dock stannar räckvidden på 45 mil. Performance blir vassast (och dyrast) i gänget och ska klara av att ta sig från 0-100 km/h på 3.5 sekunder. Toppfarten landar i sin tur på 241 km/h. Priserna ser ut enligt följande:

Model Y – Standard Range: Okänt
Model Y – Long Range: 621.000 kronor.
Model Y – Dual Motor AWD: 666.000 kronor.
Model Y – Performance: 757.000 kronor

Enligt The Verge tror Tesla att de kommer kränga mer Model Y-varianter än Model 3 och Model S någonsin kommer att sälja. Model Y går att beställa just nu på Teslas webbsida. I klippet nedan sammanfattas nattens Tesla-event på tre minuter.

Tesla Model Y event in 3 minutes

tesla-beställa-model-y
Long Range-varianten är än så länge billigast i skaran.
model-y-interiör
Interiören går inte av för hackor.